Plakater

Billedkunstner Peder Stougaard, der er hovedmand bag Dansk Plakatmuseum i Aarhus fik ideen til en udstilling med Bjørn Wiinblads plakater i efteråret 2000. Da han ringede til Wiinblad for at forelægge ham ideen, blev der helt tavst i den anden ende af røret.  Så lød svaret: Mener De virkelig det?

“Bjørn Wiinblad var et beskedent, ydmygt og sødt menneske. Både min kone og jeg blev venner med Bjørn og besøgte ham flere gange privat,” fortæller Peder Stougaard.

“Første gang vi var sammen, sagde jeg efter få minutter: Hvis vi skal lave noget sammen, så må vi blive dus. Og det blev vi.”

Wiinblad på plakaten

“Bjørn blev så rørende glad over, at jeg ville lave en udstilling. Han skrev til mig: Tak for dit brev med dit ønske om at vise mine plakater på museet – TAK! Den verdenskendte kunstner var stolt og taknemmelig over, at jeg ville lave en udstilling kun med hans plakater.

“Plakaterne betød noget særligt for ham. Og det blev en stor succes. Siden lavede vi et par udstillinger mere, blandt andet i Flensborg,” fortæller Stougaard.

“Et par år efter Bjørns død lavede vi en udstilling i Den Gamle By i Aarhus, og der kom 150-200.000 besøgende. Helt usædvanligt mange,” understreger Peder Stougaard.

Bjørn var en folkekær kunstner, og hans metier var at gøre folk glade. Men Bjørn Wiinblad blev ikke anerkendt i sit hjemland, som han fortjente, mener Peder Stougaard, der selv er billedkunstner.

Plakatkunstner med glæde

Peder Stougaard“At Bjørn var en dygtig forretningsmand er da ikke til at kimse af. Det kunne mange kunstnere lære af. Han formåede både at komme ud i almindelige danskeres hjem med sin kunst, men han skabte også fantastiske unikaværker, som kun de færreste havde råd til at købe,” forklarer Peder Stougaard.

Bjørn Wiinblad, der var uddannet typograf, holdt utrolig meget af at lave plakater. Han skrev i et hæfte, der udkom i forbindelse med den første plakatudstilling i Aarhus:

“PLAKATEN er en dejlig kunstart, en kunstart der bringer så mange glæde. Af alt, hvad jeg arbejder med, så holder jeg allermest af at tegne plakater, det er så spændende, man gør sig mange tanker for at finde en løsning. Jeg synes, det straks skal kunne ses, hvad plakaten er plakat for – men på en helt overraskende måde.”

Mange tanker bag plakaten … 

Bjørn Wiinblad skriver selv om tilblivelsen af plakaten “Øjet -værn om det”: “Da Landsforeningen Værn om Synet bad mig om at tegne en plakat, gjorde jeg mig mange tanker – jeg tænkte og tænkte – HVORDAN viser man den tomhed, der må opstå, når man mister synet, den megen skønhed man mister – det er de tanker, der ligger bag denne plakat.”

Se meget mere hos Peder på Dansk Plakatmuseum i Århus, hvor plakaterne også kan købes.