Mennesket

Michael Buchwald

Nevøen Michael Buchwald, der gik onklens vej som kunstner, er forfatter, maler og scenekunstner.

"Som dreng var det en kæmpeoplevelse at være sammen med Bjørn, der altid havde tid til os to nevøer, som hans eneste søster havde. Som ung rejste jeg ofte med Bjrøn rundt i verden og oplevede kunsten i dens mange afskygninger. Vi kunne være enige om fx en sublim operaoplevelse, men havde i øvrigt meget forskelligt syn på kunsten." 

Lars Knutzon

Lars Knutzon"Her står et fuldstændigt unikt hjem, der ikke alene er bevaringsværdigt, men det illustrerer et menneske med en overkommenhed, som de færreste er i stand til," fortæller skuespiller Lars Knutzon.

Han kan ikke huske andet, end, at han altid har kendt Bjørn Wiinblad. Lars Knutzons mor, Lulu Ziegler ,og Bjørn var nære venner. I 1956 åbnede Lulu Ziegler restaurant-cabaretten "Hamburger Børs" i Stockholm, og her dekorerede Bjørn cabaretten. Da Lulu Ziegler døde i 1973 og blev begravet på Søllerød Kirkegård, købte Bjørn Wiinblad gravstedet ved siden af, og her ligger han i dag.

Bjørn – venligheden selv og vanvittig sød

"Jeg husker Bjørn som en skæg person, der bare var der. Min mor kendte ham, før han blev rigtig kendt, så det er tilbage i 1940′erne. Han var venligheden selv og vanvittig sød. Det var ikke, fordi vi havde en masse fælles oplevelser, for jeg havde mit eget liv og var mest optaget af piger og jazzmusik," fortæller Lars Knutzon.

Lulu ZieglerLulu Ziegler, Lars Knutzons mor, var nær ven med Bjørn Wiinblad.

Han har dog flere gange deltaget til Bjørns berømte fester og middage. “En gang deltog den berømte engelske skuespiller Trevor Howard, og min mor sagde: Gå hen og hils på ham, Lars. Jeg hadede sådan noget. Men fantastisk hyggeligt var det,” husker Lars Knutzon.

"Bjørn Wiinblad elskede kunst og musik. Han var nok en af vores største kunstelskere. Han købte kunst og producerede selv. Mange af hans værker er helt fantastiske. Se på hans værker, der er ikke en ond tanke i dem. De er livstykker som han selv," siger Lars Knutzon.

"Du kan ikke gå i små sko, hvis du skal lave sådanne værker. Og Bjørn var generøs på alle måder. Der var ikke noget overflødigt, den mindste detalje var vigtigt. Det var et overflødighedshorn. Bjørn Wiinblad var stor, enestående og unik i sit livsværk, og det må ikke gå tabt," fastslår Lars Knutzon.

Fakta om Lars Knutzon

Født 1. oktober 1941, skuespiller og instruktør. Søn af skuespilleren, sceneinstruktøren og teaterlederen Per Knutzon og kabaretsangerinden Lulu Ziegler og blev uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1967. Lars Knutzon har bevist sin alsidighed ved i mange år at arbejde som instruktør og skuespiller på en lang række danske teatre og har herudover spillet en række roller i tv, i radio og på film. 

I 1993-1995 var han direktør for ABC-teatret. 

Lars Knutzon er far til dramatikeren Line Knutzon.