Kunstneren

Som kunsthåndværker var Bjørn Wiinblad farverig, frodig og humørfyldt. Han var inspireret af den overdådige orientalske stil langt fra den nordiske stilrene linje. Og sådan var han også som menneske.

Han rummede og favnede de fleste – også børnene, der elskede hans eventyrverden.

Folkekær kunstner

Meningerne om hans værker er den dag i dag meget delte, men interessen for hans finere ting er vedholdende - ikke mindst i udlandet (særligt USA, Japan, Tyskland og Norge). Bjørn Wiinblads samtidige kolleger var ikke lige tilbøjelige til at anerkende hans måde at arbejde på, så hans position som kunstner har været lidt særlig. På verdensplan blev Bjørn Wiinblad en af de absolut mest sælgende danske kunstnere. Han er blandt andet repræsenteret på Victoria and Albert Museum i London og Museum of Modern Art i New York.

Mest kendt er Wiinblad for sin karakteristiske keramik fra Nymølle og Rosenthal. Det gav ham et folkeligt gennembrud og findes i millioner af hjem verden over. Derudover har Bjørn Wiinblad formgivet stel, glas, møbler, springvand, figurer, gobeliner, bronzeskulpturer, fliser og dertil kommer  udsmykning af krydstogtskibe og totalindretning af hoteller og restauranter, blandt andet den engang så kendte Restaurant Wiinblad på Hotel d’Angleterre.

FARVERIG, FESTLIG OG FAVNENDE

Han holdt utallige middagsselskaber og fester for sin familie, venner og forretningsforbindelser.

Middagsselskaberne var planlagt ned i mindste detalje, og Bjørn havde en finger på alt – menuen, vinen, borddekorationen, bordplanen osv. Intet var overladt til tilfældighederne.

Bjørn Wiinblad var en central person i dansk kulturliv, men ikke kun i Danmark. Han havde venner og bekendte rundt i hele verden, og de blev inviteret hjem i hans private hjem, Det Blå Hus.

Han var en trofast ven, og var man kommet ind i hans univers, så holdt han ved. Han var generøs, gæstfri og trofast. Han kunne også være stædig og have sine bestemte holdninger, og det kunne slå gnister. Men han respekterede også de mennesker, som sagde ham imod.

Bjørn Wiinblad stiftede aldrig selv familie. Hans “familie” blev alle de mange farverige personligheder og mennesker, som han omgav sig med, dem, der blev draget ind i hans univers.

Priser og legater

  • International Design Award 1965
  • Håndværkerforeningens Æreshåndværker 1974
  • Man of the Year, New York 1985
  • Bakkens Oscar 1989
 
Bjørn Wiinblad i atelieret

Bjørn Wiinblad i atelieret
Fotograf: Torben Djenner