Den gæstfrie vært

Bjørn Wiinblad var utrolig gæstfri, og han elskede at have mennesker omkring sig. Han var gavmild og gæstfri og holdt mange fester og middagsselskaber for venner og forretningsforbindelser. Der blev holdt mange middagsselskaber i Det Blå Hus i Lyngby, men også i hans øvrige boliger i Schweiz, Østrig, Tyskland og Spanien.

Han havde flere hjem rundt omkring, og dem lånte han rundhåndet ud til familie, venner og venners venner og børn. Ofte indlogerede han sig selv på hotel, fx i Marbella i Sydspanien, hvor han havde to lejligheder, fordi de var lånt ud til andre.

Gæsterne kom til et fyldt køleskab og barskab, det sørgede husholdersken for, og en bil til fri disposition. Og der blev gjort rent og fyldt op under opholdet. Sådan var det at være gæst hos Bjørn. 

Midlertidig bolig i 25 år

René Schultz, mødte Bjørn Wiinblad ved et tilfælde. René arbejdede som i Københavns Brandvæsen, og det betød, at han havde en del fridage, da han havde døgnvagter. En af hans bekendte arbejdede for Bjørn, og hun spurgte, om René ville give en hånd i haven.

“Det var død spændende at komme ind i Bjørns univers. Fru Jørgensen, Bjørns husholderske, lavede frokost til alle, der var på arbejde – både i haven og på værkstedet. Om formiddagen talte hun, hvor mange der var, og når klokken blev 12.00 råbte hun “FROKOST”, og så samledes vi alle i køkkenet. Når Bjørn var hjemme, sad han sammen med os i køkkenet, den verdensberømte Bjørn, og vi snakkede om løst og fast, han fulgte interesseret med i vores liv,” husker René.

På et tidspunkt manglede René et sted at bo, og det kom Bjørn for øre. Han tilbød René et gæsteværelse, og der boede han side om side med Dorthe Kollo i det andet gæsteværelse i en periode. Når René var “hjemme” gik han til hånde med forskelligt, blandt andet fru Jørgensen med at aftensmad, og han blev en del af “familien” i Det Blå Hus.

Senere fik René tilbudt gæstehuset, og det blev til mere end 25 år i gæstehuset og til et kært venskab med Bjørn Wiinblad for René Schultz og hans kone Eva. De fik mange fantastiske oplevelser sammen med Bjørn, hvor de mødte både kongelige, kendte og folk, der var noget ved musikken.

Chauffør mm.

På et tidspunkt spurgte Bjørn, om René ville køre for ham. Og så blev René også chauffør for Bjørn Wiinblad. Det blev til mange ture i Bjørns Porsche rundt i hele Europa og i tilgift adskillige sjove og spændende oplevelser.

“Når vi havde spist aftensmad, kunne Bjørn pludselig godt sige: Kan du ikke køre mig til Schweiz om en time? Joh, jeg skal da ikke på arbejde i morgen. Fint, svarede Bjørn, så flyver du bare hjem dernedefra.  Og så var det med at tygge af munden og ud og starte hans Porsche.  Bjørn sov stort set hele vejen, for så kunne han slappe af. Der var ingen telefoner, og ingen breve der skulle læses igennem eller skrives.”

Rene husker første gang, han kørte for Bjørn. Da han skulle tanke bilen, sagde Bjørn til ham: “Jeg er sådan et fjols og har mistet mange tasker. Så du kan lige så godt få tasken.”

“Da jeg skulle betale og lukkede tasken op, gloede både tankpasseren og jeg med store øjne, for der lå 300-400.000 kroner i tasken. Det var noget af et chok at se så mange penge. Så jeg fandt ud af, at det nok var bedst fremover at tage nogle enkelte sedler op, når jeg skulle betale, og ellers lade tasken stå i bilen,” fortæller Rene.

Bjørn betragtede ikke Rene som sin chauffør, men som en ven. “Når jeg kørte for ham, og han var inviteret ud til middag, sagde han altid, at vi kom to. Så kom VI. Altså ham og mig. Mig, lille Rene, fra Danmark. Mens de andre kendte gæsters chauffører ventede udenfor, deltog jeg i fine middage på slotte sammen med en masse berømte folk. Sådan var Bjørn,” husker Rene.

Eva og Rene Schultz bor stadig i “gæstehuset”, og Rene er en af dem, der viser rundt i Det Blå Hus. Han kalder sig selv “housekeeper”, og han holder øje med huset, som han har gjort det de sidste 30 år.